Inclusie, emancipatie en integratie
Jezelf mogen zijn en je thuis voelen in je eigen buurt. Je eigen talenten kunnen ontdekken en die ontplooien. Accepteren, dat niet iedereen hetzelfde is. En het vertrouwen dat iedereen gelijk wordt behandeld, dat er gelijke rechten en kansen zijn, dat je met elkaar eerlijk kunt delen in voorspoed en elkaar steunt als het tegenzit. Alleen als we tegenstellingen overbruggen, we ons verplaatsen in de ander en willen investeren in elkaar komt zo’n samenleving dichterbij. Vertrouwen is daarvoor essentieel. Geen onverschilligheid, maar interesse in elkaar. We willen een samenleving waarin iedereen meetelt.
We kiezen voor een samenleving, waar iedereen zichzelf kan zijn en het niet uitmaakt wat je geslacht, geaardheid of geloof is. Een samenleving, waarin je gelijk wordt behandeld, ongeacht of je een beperking hebt, vrouw, gekleurd, hetero, homo, trans of queer bent. En een samenleving waar iedereen zijn stem kan laten horen en de vrijheid van meningsuiting vanzelfsprekend is. De PvdA staat pal voor de vrijheid van godsdienst en streeft tegelijkertijd naar emancipatie, gelijkwaardigheid en de vrijheid van mensen die afscheid nemen van hun geloof. We zijn nieuwsgierig naar de ander en stellen onszelf elke keer de vraag: hoe is het om jou te zijn?
Daarom zijn dit onze uitgangspunten:
1. De PvdA staat naast individuen en minderheden, die zich uitspreken tegen discriminatie, uitsluiting en racisme. Binnen de grenzen van onze rechtsstaat moet er voor iedereen ruimte zijn om zijn of haar mening zonder bedreigingen of verdere uitsluiting te uiten of te zijn wie ze willen zijn.
2. We kijken niet weg en nemen de verantwoordelijkheid om op te treden tegen (institutioneel) racisme, xenofobie, machtsmisbruik en discriminatie.
3. Onze lokale identiteit is wat ons bindt: we zijn Heerlen.
4. We zijn er ook voor de mensen die zich op economisch vlak in de steek gelaten voelen: de zzp’ers en flexwerkers die slachtoffer zijn geworden van de doorgeslagen flexibilisering of de mensen die hun banen zagen verdwijnen, omdat alle functies tot mbo-2 in de zorg zijn afgebouwd. Om te voorkomen dat deze mensen vereenzamen en afdrijven van de samenleving versterken we hun netwerk door hen met elkaar in contact te brengen en ervaringen uit te wisselen, en helpen we waar nodig met omscholing. Dat is empowerment.
5. Wij zijn tegen Zwarte Piet, jodenkoeken of negerzoenen. Ook al vinden sommigen dit allemaal niet zo erg of verschuilen zich achter het idee dat het altijd zo geweest is. Het is kwetsend voor medemensen.
6. Ook vluchtelingen hebben rechten, ook al zijn ze bij het verlaten van hun land rechteloos en daarmee weerloos geworden. Wij zijn voor een ruimhartige opvang en omgang met vluchtelingen.
7. De gemeente geeft het goede voorbeeld door in te zetten op een gemengd personeelsbestand.