In gelul kun je nog steeds niet Wonen
Verkiezingsprogramma

In gelul kun je nog steeds niet Wonen

Over de hele linie is de woonsector in de regio niet genoeg op orde. Vraag en aanbod matchen niet. Economische en sociale ontwikkelingen hebben gevolgen voor de woonsector. Krimp zorgt voor leegstand, ouderen zijn genoodzaakt langer thuis te wonen, particuliere huiseigenaren zitten vaak muurvast in achterstandswijken, jongeren kunnen moeilijk hun eerste huis kopen vanwege strengere hypotheekregels.
Er zijn in de nabije toekomst in de regio zo’n 5.000 nieuwe woningen gewenst. Het merendeel daarvan zou huurwoning moeten zijn. De stichtingskosten laten zich ruwweg schatten op een slordige 1 miljard euro. Met name in de kwetsbare wijken moeten naast sloop van overtollige woningen en herstructurering van de
huurvoorraad ook sociale stijgers een geschikte, betere woning kunnen krijgen.
Anders trekken zij weg en wordt hun plaats ingenomen door instromers aan de onderkant.

Wat gaan we daarvoor doen?
1. Het eenvoudiger maken dat bestaande bouw gebruikt kan gaan worden voor woningen (door het ontwikkelen van een Retailroute ontstaat de mogelijkheid van meer woningen).

2. Wij gaan voor regionale samenwerking in de sector wonen en willen naast Heerlen-Noord óók een integrale aanpak in andere achterstandswijken in Brunssum, Kerkrade en Landgraaf. Herstructurering van de woningvoorraad is daar één onderdeel van.

3. Wij willen dat via de Stadsregio Parkstad Limburg voor deze integrale aanpak gepleit wordt bij het verantwoordelijke Ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties;

4. Er worden geen individuele gemeentelijke aanvragen in de volkshuisvestingsfondsen fondsen gedaan maar alleen regionale en gezamenlijke via de Stadsregio.

5. Wij zijn voor de invoering van een bewoningsplicht in de wijken zodat parasitaire beleggers geen kans krijgen in de vrije huursector.

6. Grote beleggers zijn nodig en welkom, mits zij open staan voor de opgaven van de gemeente en er niet alleen zijn voor de eigen winstmaximalisatie.

7. In Heerlen-Centrum moet een toekomstbestendig stadsconcept uitgewerkt worden dat jonge mensen naar het centrum trekt om er ook te wonen.
Nu wonen er in verhouding te veel 75+ers. Cultuur, ontmoeting, eten en
drinken, groen in de stad, betaalbare huisvesting, toegankelijk/barrièrevrij en winkelconcepten met vernieuwende mengformules zijn daarbij sleutelbegrippen.

8. Woningcorporaties kunnen door interventies van het Rijk zoals de verhuurdersheffing te weinig investeren. Wij steunen de corporaties met acties daartoe in Den Haag en de Tweede Kamer.

9. Voor het verduurzamen van particuliere woningen bieden wij laagrentende leningen;

10. Voor onafhankelijk advies voor verduurzaming van hun woning kunnen eigenaren via het inspelen op rijksregelingen zoveel mogelijk gratis adviesgesprekken in de Woonwijzerwinkel krijgen.

11. Via een Lokaal of Regionaal Energienutsbedrijf, waarvan de gemeenten eigenaar zijn, kunnen alle burgers tegen een gereduceerd tarief duurzaam opgewekte regionale energie afnemen.

12. Als buurten aangepakt of opgeknapt worden willen we dat dezelfde bewoners er ook kunnen blijven wonen en woningen meer levensloopbestendig worden.
Gentrificatie of waterbed-effect moet voorkomen worden.

13. Aantrekkelijk wonen en leven betekent ook kunnen meepraten en aan de knoppen zitten. De Stadstuin laat de potentie daarvan zien. Wij zijn voor een burgerberaad dat zich buigt over vraag van de toekomst van de Eerste
Promenade in Heerlen-Centrum. Dit stedenbouwkundig model stamt nog uit de
jaren zestig van de vorige eeuw en functioneert niet meer.

Deel dit