Column PvdA Heerlen – De Nieuwe Coalitie

6 mei 2022

Deze week stond in De Limburger te lezen dat het met de coalitievorming in Heerlen dezelfde kant op gaat dan de afgelopen vier jaar. Een coalitie van SP, CDA, OPH, VVD/D66. Ik zet het met opzet in die volgrode, want de rituele dans na het advies van de verkenner leverde na slim druk zetten van SP en CDA oude wijn in nieuwe zakken op. OPH, de winnaar van de verkiezingen, kiest vervolgens eieren voor zijn geld. En dus gaat het weer om de 6 poppetjes en niet om het sterkste coalitieprogramma. Natuurlijk hebben ook wij gesprekken gevoerd. In de overtuiging dat wij als PvdA een heel sterk programma hebben en dat Groen Links en PvdD óók sterke programma’s hebben. We ontlopen elkaar niet zoveel. Dus hadden we samen met deze partijen een Links Blok afgesproken. Samen optrekken, (als aan de orde) met één wethouder. Wie dat zou zijn? Het best bewaarde geheim van Heerlen zei de krant. En dat houden we zo. In elk geval niet Pé Diederen (hoe bedenkt de krant het), Henk Verreck of ondergetekende.

SP en OPH wisten donders goed wat ze aan ons zouden hebben. Een Links Blok met vijf thema’s: lokale democratie & burgerberaad, achterstandenproblematiek, duurzaamheid, gelijkheid & emancipatie en dierenwelzijn. Met een topwethouder. Wat betreft de SP hebben we vooraf duidelijk gezegd dat meer samenwerken beter is voor Heerlen en dat ons meer bindt dan dat ons scheidt. Jammer genoeg wil de SP liever (opnieuw) over rechts regeren. Met een CDA dat liet zien wat afspraken met personen waard is als de banencaroussel in beeld komt, met een OPH dat door zich te richten op ouderen eerder bijdraagt tot polarisatie in de samenleving dan iets oplost (dat geldt ook voor de Jongerenpartij), met een VVD dat het woord participatie maar een keer in zijn programma gebruikt en een duurzaamheidsparagraaf heeft die kant noch wal raakt. En D66? Goed programma, met veel raakvlakken met ons als Links Blok. Maar het lijkt dat deze liever in de coalitie zit en niets in te brengen heeft, dan dat ze principieel politiek bedrijft. Jammer dat laatste.

We zijn heel benieuwd wat er uit de coalitiebesprekingen op papier komt. Weet de OPH het ook door ons felbegeerde Burgerberaad overeind te houden? Wat gaat men concreet doen om de energietransitie op gang te krijgen? Want die is zo langzaam als een schildpad in Heerlen. Heerlen-Noord ja, dat is een inkopper, dat komt er dik in. Maar met de mensen zelf aan de knoppen of toch weer met het top down-format zoals IBA? En de achterstanden in andere Heerlense wijken? Hoe gaan ze het benodigde geld nu echt wegslepen in Den Haag. En de collegialiteit daarin naar Landgraaf, Brunssum en Kerkrade die ook kampen met forse achterstandenproblematiek? We laten ons verrassen.