Column PvdA Heerlen: Dit is échte lokale democratie!

9 maart 2022

Politiek kan saai en langdradig zijn, maar wat je er ook van vindt, politiek bemoeit zich met jou. Alle omstandigheden waarmee je te maken krijgt: de (lokale) politiek vindt er wat van en beslist erover. Nu gemeenten steeds meer taken krijgen, vindt deze beslissing over veel belangrijke zaken bij jou om de hoek plaats. En de politiek hoort er niet voor zichzelf te zitten, wat ze te veel doet, maar voor de inwoners. In een goede democratie (letterlijk: het volk heerst, de wil van het volk) worden de noden en wensen van de inwoners gehoord en gehonoreerd. 1 keer per vier jaar naar de stembus voor gemeentelijke verkiezingen is in onze optiek niet meer toereikend om de wensen van de buurtbewoner goed naar voren te laten komen.

Het past ook niet meer bij de huidige tijdsgeest. De huidige tijd vraagt om een faciliterende gemeente die naast haar burgers gaat staan en niet erboven. Of die met de vrije markt samen wel bepaalt hoe het gaat. Dan gaat het alleen om macht van positie en macht van kapitaal. Bewoners weten zelf het beste wat er speelt en wat goed is voor een wijk of buurt. Die zijn niet achterlijk. Daarom pleiten wij voor een budget voor elke wijk, naar eigen inzicht in te vullen en voor een burgerberaad dat politieke thema’s op de agenda zet. Door deze structurele en vergaande vormen van burgerparticipatie kan de politiek er niet onderuit komen om over voorstellen die inwoners zelf aandragen te beslissen.

Hoe moet dit er concreet uit zien?

  1. Een substantiële burgerbegroting van 7,5 miljoen voor de drie centra Heerlen, Hoensbroek en Heerlerheide;
  2. Een substantiële burgerbegroting van 15 miljoen voor de achterstandswijken Molenberg, Hoensbroek-De Dem, Vrieheide-De Stack, Heerlerheide-Passart, Grasbroek-Musschemig-Schandelen en Eikenderveld. De burgers mogen zelf democratisch beslissen waar ze het geld aan uit geven (de gemeente Heerlen heeft een faciliterende rol);
  3. Een permanent burgerberaad van 24 door het lot gekozen burgers, naar voorbeeld van Eupen, die aanvullend aan de gemeenteraad deze van (bindend, mits) advies voorziet en elk raadsjaar drie thema’s op de agenda mag zetten.

Effecten

“Van cynisme naar betrokkenheid, van egoïsme naar solidariteit en van ongelijkheid naar verheffing”. Dit zijn volgens de publicist Rutger Bregman de juiste typeringen om de voordelen van directe lokale democratie aan te duiden. En dat is precies wat de Pvda Heerlen wil. De burger die meebepaalt en aan de knoppen draait. Door middel van de bovengenoemde instrumenten burgerbegrotingen en burgerberaad. Zo ziet een echte democratie eruit.

Geld

Hoe we dat gaan betalen? Simpel. Door de geliberaliseerde energiemarkt de pas af te snijden. De energiemarkt die, zelfs nu een m3 gas al meer dan 3 euro kost, speculeert op kosten van de consument. Door zelf als gemeente duurzame energieprojecten te ontwikkelen en de jaarlijkse miljoenen in de publieke kas te laten vloeien in plaats van de diepe zakken van aandeelhouders. Wij willen geen gemeente die de neoliberale vrije markt alle ruimte geeft maar een overheid die zijn verantwoordelijkheden pakt.