Maak kennis met aankomend wethouder Casper Gelderblom (De Limburger)

1 juni 2022

Vandaag stond er een artikel in de Limburger over aankomend wethouder Casper Gelderblom. Lees het via deze link: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20220601_92830044

Hij paradeert nu nog over het Piazza della Signoria in Florence. Dat hij verruilt voor het Pancratiusplein in Heerlen, waar hij op 8 juni aantreedt als wethouder. „Een eervolle kans om iets te betekenen voor de stad die ik liefheb”, zegt Casper Gelderblom (27). Met hem en generatiegenoot Marco Peters wordt het Heerlense college in één klap twaalf jaar jonger.
2022 is voor zijn vriendin en hem een bewogen jaar, reageert Gelderblom vanuit Toscane. „Na een periode in Boston wonen we sinds een paar maanden weer in Florence, waar we allebei zijn verbonden aan het European University Institute. Van Harvard via Florence terug naar Heerlen.”
Waar hij vanaf zijn tweede tot pakweg zijn achttiende heeft gewoond. „Ik ben opgegroeid tussen Heerlerbaan en Douve Weien. Aan basisschool De Tovercirkel en het Grotius College heb ik mooie vriendschappen overgehouden.”
Riksja
Hij zegt in Heerlen ook „politiek volwassen te zijn geworden.” Op zijn zestiende wordt hij lid van de Jonge Socialisten. „Het leek me toen al mooi om ooit verantwoordelijkheid te nemen. Nu is dat moment aangebroken.”
Op Facebook circuleert een foto van de jonge Casper in een riksja met Diederik Samsom als passagier. „Die riksja had ik bij de kringloopwinkel gevonden en samen met mijn vader opgeknapt.” Over de foto: „Dat was tijdens de campagne van 2012. We zeiden dat de overwinning in Heerlen zou beginnen.” Prompt behaalde de PvdA 38 Kamerzetels.

De beste bestuurders staan tussen de mensen, vindt hij. „Wij gaan werk maken van burgerbetrokkenheid, dat is hard nodig. Vooral in buurten met veel sociaaleconomische uitdagingen, waar de opkomst bij de verkiezingen het laagst was.”

Naast thema’s als wonen, milieu en circulariteit krijgt Gelderblom ook het stadsdeel Heerlerheide onder zijn hoede. „Ik ken Heerlerheide nu nog vooral door de ogen van vrienden die er wonen of woonden. Na mijn benoeming is het de eerste plek waar ik heen fiets voor een rondleiding.”

Verjonging
Hoewel hij het afhaken van de Jongerenpartij jammer vindt, wijst hij ook op een jonge achterban bij GroenLinks, Partij voor de Dieren en de PvdA – ‘klein links’ dat hem als wethouderskandidaat naar voren heeft geschoven.
Over de verjonging binnen het college zegt hij: „Als twintiger maak ik deel uit van een generatie die met grote uitdagingen te maken krijgt. Van een op hol geslagen woningmarkt tot de klimaatcrisis, van een te zeer geflexibiliseerde arbeidsmarkt tot mega-studieschulden. Als starter met een grote angst voor DUO-enveloppen zijn die uitdagingen voor mij heel concreet. Een extra motivatie om door te pakken.”
Gezinskat
Hij typeert zichzelf als een draaideur-Heerlenaar. „Na mijn eindexamen ben ik gaan reizen en studeren. Maar ik ben steeds teruggekomen naar Heerlen. Tijdens vakanties en tussen verschillende studies in. En ook tijdens de eerste zes maanden van de coronapandemie.” Omdat familie en vrienden hier nog wonen, voelt het telkens als thuiskomen.
Of hij – met dierenwelzijn in zijn portefeuille – zelf een dierenliefhebber is? „Absoluut. Naast mijn oma en moeder is er nog een derde dame die me blij maakt als ik straks weer in Heerlen woon. Toosje, de gezinskat die al ruim twintig jaar bij onze familie hoort.”
Aardbeien
Hij koestert veel dierbare herinneringen. „Ik denk bijvoorbeeld terug aan boterhammen met aardbeien tijdens een familiepicknick in de mooie omgeving. Fietsen versieren voor de optocht op Koninginnedag. Of het carnaval in de tent op het Pancratiusplein.”
Zijn favoriete plek? „Mijn ouderlijk huis. In de stad zelf ben ik fan van PAND Heerlen. Waar jonge creatieve makers de kans krijgen hun werk te delen met de wereld. Een plek waar je de enorme potentie van onze stad voelt.” Een plek ook waar jongeren dromen van avonturen elders. Maar ontdekken dat het dynamische Heerlen – vaak letterlijk – een beter podium biedt.
Opverende stad
Gelderblom: „Heerlen en Parkstad krimpen al vanaf de jaren negentig, hoewel dat nu wat afvlakt. De kredietcrisis maakte het er niet makkelijker op. Daar kwam corona nog eens bovenop. De gevolgen zijn goed te zien. Meer leegstand in de binnenstad, minder opbrengend vermogen voor de gemeente, moeizame vastgoedontwikkeling, wegtrekkende jongeren.”
Om er vervolgens een positieve draai aan te geven: „De essentie van Heerlen herken je in wat er gebeurt in reactie op die ontwikkelingen. Ik zie een opverende stad die zich doet gelden. Kijk bijvoorbeeld naar street art, waarin Heerlen de ongekroonde hoofdstad van Nederland is geworden. Of de Stadstuin, nog zo’n juweel van weerbaarheid.”
Wijsheid
Hem wachten grote uitdagingen als hij straks zelf aan de knoppen zit. „Mijn eerste prioriteit is de wijsheid van allerhande Heerlenaren, vooral ook van buiten de politiek, tot me nemen.”
Een flinke kluif wordt de woningmarkt. „Daarin moeten we een gezonde balans vinden tussen kwantiteit en kwaliteit. Dat is niet alleen een kwestie van bouwen, maar ook van renovatie en innovatie. Als we dat goed doen, zetten we drie cruciale stappen. We dringen de woningnood terug, bestrijden energiearmoede en springen als stad zuiniger om met energie.”
Amazon
Casper Gelderblom verwierf bekendheid door op de barricades te klimmen voor de werknemers van Amazon. „Ik was verontwaardigd over de manier waarop het machtigste bedrijf ter wereld, geleid door een van de rijkste mannen, omgaat met z’n werknemers. Het leidde tot een mondiale coalitie die ik mocht coördineren, met zo’n tachtig internationale organisaties als Oxfam en Greenpeace en steun van honderden progressieve parlementariërs.”
Hij beseft toch wel dat hij als wethouder meer afstand moet bewaren? „Als activist spreek je je uit tegen onrecht. Als wethouder heb je het voorrecht er ook écht iets aan te doen. Ik wissel nu van rol, maar mijn idealen veranderen niet.”
Trompet
De jonge academicus is van plan zich weer onder te dompelen in het sociale leven van Heerlen. In zijn jeugd zat hij bijvoorbeeld bij kindercircus Norelli. „Waar ik geleerd heb te jongleren op een eenwieler.” Een vaardigheid die, figuurlijk, straks nog van pas komt?
Hij kondigt aan zijn trompet onder het stof vandaan te halen. „Ik heb bij de harmonie in Welten gespeeld en daarna bij een big band onder leiding van de lokale legende Marc Huynen.” Ook wil hij opnieuw gaan hardlopen. „En eindelijk kan ik weer naar de film gaan in de Royal.”
De link tussen transnationale solidariteit en het Heerlense mijnverleden
Gelderblom heeft in Den Haag en Jeruzalem governance, economics & development gestudeerd. Daarna deed hij Europese geschiedenis in onder meer Oxford en politieke filosofie in Cambridge. In Florence, waar hij nog moet promoveren, doet hij onderzoek naar ‘transnationale solidariteit tussen werknemers’. De rode draad in zijn studies. „Dit komt voort uit mijn interesse voor het Heerlense mijnverleden, dat naast lokale ook internationale dimensies heeft.” Hij beschrijft de relatie tussen werknemers en activisten binnen het Amazon-imperium.