Statement PvdA Parkstad: plannen Zuyderland directie per direct de prullenbak in!

14 juli 2023

Het voornemen van de directie van het Zuyderland ziekenhuis om de spoedeisende hulp, intensive care en bedden voor ziekenhuisopname uit te kleden of zelfs helemaal uit Heerlen weg te bezuinigen en te verplaatsen naar Sittard is ons volledig in het verkeerde keelgat geschoten.

In Parkstad hebben we belangrijke uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg. Denk hierbij aan de vergrijzing, obesitas, aantallen vroeggeboortes en langdurig zorgbehoevenden waarvan de cijfers nog altijd boven het landelijk gemiddelde zitten. Goede en liefdevolle zorg dichtbij in de regio is dus meer dan ooit nodig. Daarbij komt dat het voor ons absoluut ondenkbaar is dat de regio Parkstad, met ruim 255.000 inwoners, het grootste stedelijke gebied in Nederland zou worden dat niet kan beschikken over een volwaardig eigen ziekenhuis. Het is niet voor niets dat er op verschillende plekken in Parkstad al ambulanceposten zijn gekomen omdat anders niet altijd kan worden voldaan aan de wettelijk vastgestelde 45-minuten aanrijtijd. Het sluiten van zorglocaties in Kerkrade en Brunssum hebben deze ontwikkeling ook niet verbeterd. Het sluiten van de locatie in Heerlen zou de definitieve doodsteek van fatsoenlijke zorg in Parkstad zijn.

Omdat we samen sterker staan dan alleen hebben wij ons als PvdA in Parkstad verenigd en hebben wij samenwerking gezocht met de PvdA Statenfractie. Wat ons betreft kunnen deze winst-maximaliserende plannen van de Zuyderland directie per direct de prullenbak in!

Dit statement is ondertekend door alle PvdA fracties in Parkstad en de PvdA Statenfractie